Învățământul tradițional începe să își piardă din reputație, deoarece din ce în ce mai mulţi părinţi aleg să nu-şi mai înscrie copilul la învăţământul tradiţional, ci la una din formele alternative de educaţie, pentru că acestea au demonstrat că pot dezvolta mai bine abilităţile celor mici.
Sistemele moderne de educație pun în general accentul pe nevoile și caracteristicile fiecărui copil și îmbină educația personalizată cu un curriculum școlar.
Cele mai cunoscute sisteme de educație modernă sunt:
Sistemul de educaţie Montessori, dezvoltat la începutul anilor 1900 de către Maria Montessori, pe baza observaţiilor sale ştiinţifice asupra comportamentelor copiilor.
Metoda Montessori pune accentul pe copil. Acesta învață într-un mediu non-competitiv, care îl susține în permanență și care se concentrează pe unicitatea fiecărui copil și pe propriile sale nevoi.
Se bazează pe independență în învățare, copilul desfășurându-și singur propria activitate.
Fiecare copil are un plan de activități care i se potrivește doar lui, creat de către profesor, iar lecțiile sunt individuale.
Materialele didactice sunt așezate pe rafturi accesibile copiilor, astfel fiecare își poate alege ce anume vrea să facă.
Aceste sistem îl învață pe copil să ia singur decizii în ceea ce îl privește, îl ajută să-și dezvolte independența, să fie ordonat, și să interacționeze cu ceilalți elevi.
O altă caracteristică importantă a acestei metode de predare este interacţionarea între copii cu vârste diferite, tocmai pentru cs cei mari să-şi poate ajuta colegii mai mici. Se creează astfel, inconştient, un dublu schimb de informaţii. Elevii mai mari îşi verifică şi aprofundează cunoştinţele, iar cei mici învaţă direct de la colegii mai mari, fără să mai fie nevoie de intervenţia unui cadru didactic.
Sistemul de educaţie Waldorf, a fost fundamentat din punct de vedere teoretic în 1907, de către Rudolf Steiner, în lucrarea ,,Educaţia copilului din perspectiva științelor spiritului”.
Sistemul de idei pedagogice Waldorf susține că fiecare copil are o personalitate unică care trebuie lăsată să se dezvolte liber, prin propria activitate și adaptarea educației la ritmurile biofiziologice ale copilului.
Învăţarea fără manuale este specifică metodei Waldorf, iar uitarea este considerată drept un aliat, un prieten al elevului.
În aceste școli nu se încurajează competiția, ci colaborarea și dezvoltarea potențialului fiecărui copil. Catalogul, notele și manualele școlare nu există. Evoluția copilului este prezentată părinților la final de an.
Școlile Waldorf nu se bazează pe teste, probe, extemporale, teze sau examene, profesorul evaluează continuu personalitatea copilului iar judecarea rezultatelor se face prin raportare la potențialul fiecărui elev.
Materiile cognitive sunt studiate în ”epoci” denumite și module. Fiecare materie este studiată în primele două ore, fără pauză, timp de 2–4 săptămâni. Avantajul acestei metode de predare este acela că informaţiile primite peste zi şi întrebările sunt prelucrate subconştient noaptea, iar a doua zi, atât elevii, cât şi profesorii, găsesc mai uşor rezolvarea lor.
O altă caracteristică a sistemului de educaţie Waldorf este ponderea mare a cursurilor artistice şi a celor practice, oferind fiecărui copil ceea ce i se potriveşte şi ajutându-l în acelaşi timp să îşi îmbunătăţească abilităţile în cadrul domeniilor în care este mai slab.
Sistemul de educaţie Step by Step, este un sistem educaţional american, implementat în anul 1994, de către Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă, în 15 ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România.
Predarea se face după curriculumul național, programul de zi cu zi cuprinde 8 ore sub supravegherea și îndrumarea a doua invatatoare. Copiii învață în centre de activitate (citire, scriere, științe, matematica, arta etc) concepute după principiile psihopedagogiei lui Piaget, Erikson, Rogers și Montessori. Se pune accent pe creativitate, gandirea critica, rezolvarea de probleme și dezvoltarea spiritului de inițiativă și a comunicării eficiente, pe colaborarea între elevi şi nu pe competențe, se ţine cont de ritmul fiecărui elev şi de aptitudinile lui.
În clasele Step by Step se lucrează pe centre de activitate, iar zonele sunt delimitate şi dotate cu materiale educaţionale specifice unei materii: centru de citire, centru de scriere, centru de ştiinţă, centru de matematică, centru de artă.
Sistemul de educație Jena, întemeiat de Peter Petersen care consideră că punctul de plecare în procesul de învățare este reprezentat de educația naturală, de însușirea liberă a culturii, de imitarea unor situații din viața reală.
Învățarea naturală trebuie să fie combinată cu cea a lecțiilor.
Nu există sistem de notare pentru copii, iar evaluarea se face pe baza de observație. Copiii învață în grupuri de bază (inferior: 6-9 ani, mijlociu: 9-12 ani, superior: 12-14 ani, de tineret: 14-16 ani), grupuri de masa (la care participa 3-6 persoane așezate la mese în funcție de interese comune) și grupuri de lucru (se tine cont de nivelul de varsta și capacitatea de înțelegere a elevilor). Accentul în aceste școli se pune pe conversație, joc, muncă etc.
Sistemul educațional Freinet, implementat de Célestin Freinet, învățător la o școală rurală, care constată incapacitatea școlii de a rezolva problemele ridicate de societatea contemporană în fața marilor schimbări. El a identificat necesitatea dezvoltării unei „școli noi” care trebuie să fie adaptată nu doar de la o generație la alta, ci şi de la an la an și de la zi la zi.
Elevul este liber să aleagă ce crede că are nevoie mai multă în acel moment, pedagogia Freinet pornind de la ideea că orice copil poate fi cel mai bun într-un anumit moment al existenței sale. Aceste aspecte permit copilului să învețe singur și să-și cunoască progresul personal în procesul de învățare.
Copilul este perceput ca un cetățean în devenire: astfel clasa este o societate, unde fiecare este actor cu anumite responsabilități, menit să analizeze problemele grupului, să propună soluții și să preia inițiativa.
Copiii sunt încurajați să-și gestioneze proiectele, să-și organizeze munca și să-și regleze conflictele în cadrul consiliului.
Indiferent ce metodă de educație alegi pentru copilul tău, asigură-te că este potrivită pentru el și că îl ajută la obținerea celor mai bune rezultate.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]