Educația Montessori vs. Educația tradițională

Educația rămâne în continuare un factor cheie când discutăm despre pregătirea generațiilor tinere. Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său în ceea ce privește educația. 

Lumea s-a schimbat substanțial în ultimul secol și implicit modul în care ne educăm copiii. Este foarte important ca educația să se adapteze nevoilor și unicității copiilor astfel încât să contribuie la formarea lor ca adulți.

Indiferent dacă te gândești să îți înscri copilul la o școală sau grădiniță care folosește metoda Montessori sau dacă consideri că stilul tradițional este mai potrivit pentru copilul tău, este important să te informezi înainte de a lua o decizie și dacă este cazul poți integra doar anumite elemente în educația lui, care ți se par cele mai potrivite. 

 

Ce este metoda Montessori?

Metoda Montessori a fost elaborată de către dr. Maria Montessori, în anul 1900, fiind bazată pe observațiile științifice asupra comportamentului copiilor. Ideea care stă la baza acestei metode este aceea că fiecare copil are un potențial unic care trebuie valorificat. Copilul trebuie ajutat să acționeze singur, să gândească singur, să aleagă singur ce dorește să învețe.

Metoda Montessori vs Metoda tradițională

Metoda Montessori pune accentul pe copil. Acesta învață într-un mediu non-competitiv, care îl susține în permanență și care se concentrează pe unicitatea fiecărui copil și pe propriile sale nevoi.

Spre deosebire de educația tradițională în care elevii primesc în mod pasiv informații pe care să le reproducă, educația Montessori implică activ copii în procesul de învățare, oferindu-le posibilitatea de a colabora cu profesorii. Această metodă de învățare stimulează implicarea elevilor în obținerea performanțelor pe plan educațional. 

 

Educaţia Montessori înțelege că rolul adultului este să faciliteze și să sprijine copilul în procesul de dezvoltare. 

Copilul are libertatea de a alege materialele pe care vrea să le folosească iar la final le va așeza în același loc și în aceleași condiții, pentru a putea fi folosite de alt copil interesat de aceeași activitate. În școala tradițională copilul nu are posibilitatea de a alege materialele care îl interesează, profesorii find cei care îi impun materialele de învățare. 

O altă diferență între educația Montessori și educația tradițională este aceea că lecțiile sunt individuale, fiecare copil are un plan diferit de activități pregătit de către educator ținând cont de interesul și nivelul la care se află.

Un alt aspect important în educația Montessori este acela că educatorul este în permanență atent la ce face copilul și nu invers cum se intampla în educația tradițională.

Metoda Montessori implică activ părinți în procesul de învățare al copiilor, spre deosebire de educația tradițională care implică părinții doar atunci când apare o problemă.

Metoda Montessori încurajează socializarea. Jocurile sunt făcute astfel încât copii să poată interacționa unii cu ceilalți, încurajându-se lucrul în echipă.

Interacţiunea se face între copii cu vârste diferite, tocmai pentru ca cei mari să-şi poate ajuta colegii mai mici. Se creează astfel, inconştient, un dublu schimb de informaţii. Elevii mai mari îşi verifică şi aprofundează cunoştinţele, iar cei mici învaţă direct de la colegii mai mari, fără să mai fie nevoie de intervenţia unui cadru didactic.

 

Metoda Montessori se bazează pe curiozitatea naturală a copilului de a face învățatul distractiv. Folosirea acestei metode pune bazele iubiri de a învăța, devenind astfel un stil de viață. Folosind educația Montessori cu copilul tău, îți vei trezi, de asemenea, propria curiozitate și creativitate. Învățatul se transformă într-o plăcere și nu într-o povară pentru cei mici.

 

Specific metodei Montessori este și lipsa pedepselor şi a recompenselor, greşelile fiind acceptate și considerate elemente cheie în educaţia pe termen lung a celor mici.

Pentru a fi eficient învățământul tradițional are nevoie de o schimbare, de inovație.  Lumea este în permanentă evoluție, iar învățământul trebuie să fie primul sistem care evoluează și se adaptează schimbărilor deoarece el creează viitorul societății. 
Adoptarea noutăților aduse de metodele alternative de educație, cum este metoda Montessori, trebuie văzută ca un pas spre evoluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *