Back to school. Cum ne pregătim de prima zi de școală?

Copilul tău va începe școala? Fie că urmează prima zi de clasa 0, clasa I, ori chiar prima zi de grădiniță, știm că ai emoții.

Cel mic este și el pe gânduri, te întreabă ce va fi la școală sau la grădiniță, îți spune că nu vrea să meargă, este un ocean de trăiri și noi idei.

Noi am hotărât să îți venim în ajutor cu câteva idei pe care ai putea să le aplici pentru că prima zi de școală să fie că la carte. Aceste idei sunt unele care pot fi aplicate pe moment, dar pentru unele dintre ele este nevoie de timp și răbdare pentru a le duce la capăt.

Așadar, îți propunem un exercițiu de răbdare, înțelegere și empatie alături de copilul tău!

Implică-l în pregătirea pentru școală.

Înainte să înceapă școala, este necesar să îi cumperi celul mic rechizite și alte obiecte de care ar putea avea nevoie. Deși această perioadă este una aglomerată pentru magazinele de specialitate, îți propunem să îl iei pe copil cu tine. Pentru a evita îmbulzeala, poți alege să mergeți la cumpărături într-o dimineață și încearcă să eviți să mergi in weekend (mai ales în ultimul weekend înainte de începerea școlii).

Alegeți împreună caietele, creioanele colorate, penarul, ghiozdanul. Dacă cel mic va alege ce îi va plăcea, va folosi aceste obiecte cu bucurie. Dacă îți doresti ca cel mic sa învețe să scrie cu stiloul, mergeți împreună în magazinele de specialitate și încercați cât mai multe! Chiar dacă puiul tău nu a învățat să scrie încă,  lasă-l să încerce stilourile, pentru a vedea care i se potrivește cel mai bine manutelor sale. O investiție bună va dura pentru un timp îndelungat. Și nu uita, cel mic va scrie în fiecare zi: atât la școală, cât și acasă, așa că este important să alegi obiecte care să îi sporească exercițiul de învățare.

Este importat ca în cazul  achiziționării ghiozdanului să mergeți neapărat împreună, să îl cumpărați dintr-un magazin fizic și nu unul online, pentru ca cel mic să-l probeze. Sănătatea lui este cea mai importantă, așa că ai grijă să alegi nu numai un ghiozdan care să îi fie pe plac, ci și unul cât mai potrivit pentru conformația sa. Dacă ghiozdanul este prea mare sau prea mic, ori bretelele îl vor strânge, îl va căra cu greu, iar pe termen lung vor putea apărea dureri de spate. Noi îți recomandăm să ai în vedere un ghiozdan tip troller, pentru siguranța sănătății celui mic.

De asemenea, este foarte important să îl implici pe cel mic în achiziționarea unui birou de studiu, dar și a unui scaun. Alegeți unele ergonomice. Biroul trebuie să fie potrivit înălțimii copilului, iar scaunul să fie unul reglabil, dacă îți dorești ceva de durată. În plus, spătarul scaunului trebuie să fie comod si să îi țină celui mic spatele cât mai drept.

Propune-i jocuri de rol

O altă metodă de a-l pregăti pe copil de prima zi de școală este aceea a jocului de rol.

În prima zi de școală, cel mic va intra deja într-o lume cu totul si cu totul noua pentru el.

Va trece de la statutul de preșcolar, de copil mic, la acela de școlar, copil cu responsabilități și răspunderi. De acum încolo va avea teme, va trebui să învețe, să se supună unor alte regului decât cele stabilite anterior, la grădiniță.

Gândește-te doar cât de copleșitoare va fi pentru tine, ca parinte prima zi de școală a copilului tău. Vei avea emoții, vei fi bucuros pentru cel mic, vei fi nerăbdator. Acum amplifică toate astea de o cincizeci de ori, poate chiar mai mult de atât. Tu ai trecut deja prin această experiență știi că doamna învățătoare nu este Bau-Bau în persoană, știi că școala nu înghite copiii și nu-I mai lasă să vadă vreodată lumea de afară. Cel mic însă, nu știe. Își va face tot felul de gânduri și scenarii: Oare cum va fi la școală?

Îți propunem să te joci cu el de-a școala. Înainte de asta, explică-i cât mai clar conceptul de învățătoare (diferența dintre învățătoare și educatoare), conceptul de elev, conceptul de școală.

Explica-I ce inseamna ora de curs, ce este un orar, cat dureaza o pauza, ce este matematica, ce va studia anul acela.

Apoi fii tu doamna învățătoare, iar el școlarul. În acest joc se poate implica toată familia. Poți să îi dai chiar și unele sarcini ușoare, să improvizezi o tablă de scris, bănci, caiete de lucru. De exemplu, poți folosi cuponul SCOALA5 pentru caiete de lucru precum cele de tipul WIPE and CLEAN, în care cel mic va desena cu bucurie?

De asemenea, îi poți explica conceptul de orar. La școală nu mai este ca la grădiniță: jocul cu jucării se va transforma într-un joc intelectual. Poți chiar să improvizezi mai multe tipuri de lecții: creație, desen, scris în caiete de lucru, ori chiar ore de muzică. Ca materiale poți folosi cărți muzicale, la care ai acum reducere folosind cuponul SCOALA10.

Copilul tău în prima zi de școală

Stabilește o rutină.

Vacanța de vară este un prilej de joacă necontenită, de noi aventuri și noi descoperiri, fără limite. Însă când toamna vine, cei mici se întorc la gradiniță și la școală. Așadar, trecerea de la un program la altul poate fi o adevarată provocare.

Trezitul de dmineață îmbrăcatul, mersul către unitatea de învățământ pot fi extenunate pentru un copil, mai ales când tot ce își doreste este să rămână acasă, dormind.

Mai gandește-te și la situația în care cel mic începe primul an de școala. Va intelege noul program doar ca pe ceva haotic și fara sens.

De aceea, îți propunem să impui o rutină pe care să o continui și când începe școala. Trezește-l pe cel mic dimineața, ajută-l să se îmbrace, mâncați micul dejun împreună (asigură-te că nu va sări peste micul dejun-copiii au nevoie de energie pentru a se putea concentra și a duce la bun sfârșit task-urile de zi cu zi).  Ieșiti la o plimbare în parc, ori ia-l cu tine în oraș dacă ai treabă și reveniți acasă la o oră asemănătoare cu cea la care se vor termina cursurile lui. Încearcă să îl implici în activitatea ta, să îl faci să se simtă folositor, pentru a intra într-un ritm  cat mai apropiat de cel al activităților de la școală. Apoi mergeți acasă, luați prânzul împreună, odihniți-vă și faceti-vă temele. Propune-i celui mic câteva jocuri educative, puzzle-uri.

Încearcă să îi faci cunoștință cu învățătoarea înainte de începerea școlii.

Copilul tău nu este atât de sociabil? Ori poate vrei să se simtă în deplină siguranță la școală?

Încearcă să stabilești o întâlnire cu doamna învățătoare, înainte de începera școlii. Mergeți împreună la școală, vizionați sala de clasă, vorbește cu învățătoarea, arată-i copilului tău că tu ai încredere în ea și el va proceda la fel!

Prezint-o pe doamna învățătoare ca pe o prietenă, un ajutor, un îndrumator. Copilul nu trebuie să mearga la școală cu frică, ci cu bucurie și relaxare.

Sala de clasă trebuie să fie un loc al armoniei, al empatiei și al al echipei.

De asemenea, încearcă să îi insufli aceleași idei și despre viitorii săi colegi.

Mersul la grădiniță îi va aduce prieteni buni, cu care poate chiar va păstra o legătură frumoasă toată viața. Cu alții poate nu se va întelege, așa că sfătuiește-l să stea departe de ei, însă fără a-i  trata urât.

Jucăriile oferă un confort emoțional

Lasă-l să-și ia cu el o jucărie sau o carte.

Copilul are o jucărie preferată, de care nu se poate despărți nicicum? Nu-l obliga să o lase acasă ci, din contră, propune-i să o ia cu el la școală!  Nu te cufunda în ideea conform căreia ceilalți copii nu vor avea jucării, fiecare copil este diferit. Dacă acest obiect îl face pe cel mic să se simtă în siguranță, să nu se simtă singur, atunci care ar fi impedimentul?

Gândește-te cum ar fi să ajungi într-un loc plin cu oameni pe care nu îi cunoști. Poate că i-ai mai văzut, dar nu știi prea multe despre ei. Nu știi ce să zici, te simți mic și în jurul tău e multă energie. Mama pleacă. Cu cine rămâi?

Pregătește-i pachețelul pentru școală.

Dacă cel mic nu are masa de prânz asigurată la școală, sau are nevoie de o gustare pentru pauza mare, te sfătuim să îi pregătești tu pachețelul. Îi poți face ceva ce știi că îi place lui mult: prăjitura preferată, sandvișul preferat. Ai grijă doar să fie ceva care să nu păteze sau să curgă, pentru că există posibilitatea să se murdărească.

De asemenea, pune-i și câteva fructe: fructele aduc un aport consistent de nutrienți și vitamine potrivite pentru activitatea intelectuală.

Mergi cu el în prima zi de școală.

Cel mai important aspect care îl va face pe cel mic să se simtă în siguranță în prima zi de școală este acela de a-l însoți. Ia-ți o zi liberă și du-l tu la școală. Stai cu el la festivitatea d edeschidere, emerge cu el în clasă, stai până se va așeza în bancă și îți va spune că e pregătit să pleci. Urmărește-l cum interacționează cu ceilalți colegi, urmărește-I emoția din privire și bucură-te alături de el! Aceste momente sunt unice și îți vei dori să rămână în memorie toată viața.

Cu toate acestea, ai grijă să nu te arăți prea emotiv, pentru ca cel mic să nu înțeleagă asta ca pe ceva trist. Vrei ca prima zi de școală să fie  o experiență plăcută și pozitivă. Tu ești modelul de conduită pentru copilul tău: dacă te va vedea trist, îți va prelua energia și va ințelege acest eveniment ca pe ceva negative. Îl vei face și pe el meotionat și anxios.

Dacă ai citit aceste idei pentru prima zi de școală, este momentul să lași deoparte emoțiile și să te bucuri de una dintre cele mai frumoase și importante zile din viață copilului tău!

Timpul nu se întoarce așa că, de ce să ratezi un zâmbet sincer? Cel mic îți va simti lipsa oricum, insă, de acum incolo, timpul vostru petrecut împreună va fi din ce in ce mai calitativ.

Ești părinte de copil mare, școlar! Începeți să priviți împreună către noi orizonturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *