Educația prin joc

Jocul ajunge să fie foarte important încă din primii ani de viață a celui mic. El construiește relația dintre părinte și copil și totodată este cheia învățării și a dezvoltării celui mic. 

Jocul influențează dezvoltarea socială și emoțională în general, fiind o activitate ce poate fi ușor folosită în procesul educației. Așa că ne putem întreba “Se poate face educație prin joc?”

Răspunsul este categoric da. Educația prin joc este o metodă valoroasă prin care copilul explorează lumea prin simțurile lor, îl ajută să-și dezvolte anumite capacități și abilități și totodată înțelege lumea înconjurătoare. 

Cercetătorii și educatorii din întreaga lume au descoperit că educația prin joc este cea mai bună metodă prin care copilul poate dobândi abilități precum, cercetarea, exprimarea, experimentarea și lucrul în echipă, dar și calități precum creativitate și curiozitate. De asemenea, experiența și cunoștințele pe care cel mic le dobândește jucându-se se reflectă asupra dezvoltării intelectuale și emoționale. 

Deci putem spune că jocul are un dublu rol în educația celui mic. Pe o parte dezvoltarea intelectuală, și pe cealaltă parte dezvoltarea emoțională, jocul îmbinând părțile logice și creative ale creierului. 

Astfel prin dezvoltare intelectuală înțelegem că jocul poate fi de ajutor în dezvoltarea verbală, cel mic învață să înțeleagă ce i se spune, să aplice, să memoreze, imite și chiar să recunoască ce vede sau aude. Mai târziu, jocul poate fi principalul pion în dobândirea abilităților de scriere și citire mult mai rapide. 

Prin dezvoltarea emoțională înțelegem că jocul aduce emoțiile în prim-plan și este o metodă bună pentru a-și explora sentimentele proprii și descoperii aptitudinile înnăscute. Prin jocuri muzicale acesta își dezvoltă sensibilitatea la sunete, note muzicale, prin jocuri de desenat acesta își dezvoltă imaginația și creativitatea, iar prin jocuri de colorat acesta învață culorile și le folosește pentru a crea lumi fascinate. 

Educația prin joc începe din prima clipă a contactului acestuia cu lumea înconjurătoare, apoi se continuă în copilărie și pe tot parcursul vieții. Jocul oferă celui mic șansa de a învăța și crește într-un mod frumos și distractiv și totodată leagă mediul înconjurător, familia și lumea de acesta. 

Nu este o vârstă la care începe sau se termină educația prin joc. Indiferent de vârstă jocul va reprezenta întotdeauna un mijloc prin care poate învăța, memora, reproduce mult mai rapid. Este modul în care cel mic învață să socializeze, să gândească, să se maturizeze și cel mai important învață distrându-se. 

Oferă șansa copilului tău de a învăța prin joc, de a cunoaște această lume împreună cu tine și de a dobândi calități și aptitudini încă din primii ani din viață. Educația prin joc ajunge să fie cea mai sănătoasă metodă de creștere pentru cel mic și implicarea părintească în lumea jocului este benefică pentru relația dintre ei. 

De pildă, jocul este perceput ca o activitate relaxantă, dar se poate transforma în activitate de învățare autentică și atractivă foarte rapid. Ca părinte, probabil că îți place să-ți vezi copilul cum se joacă și să știi că își petrece timpul liber, însă dacă ar fi să stai atent și să îl observi vei înțelege că cel mic chiar învață în timp ce se joacă. Este incredibil să îi auzi ideile, să îi vezi mișcările și să vezi cum gândește acesta. 

Legătura dintre a folosi jocul pentru a petrece timpul liber și a folosi jocul pentru a învăța diverse lucruri este foarte mare și ajunge să fie perceput astăzi ca un tot unitar. 

Așadar jocul reprezintă cea mai bogată sursă de informații la care cel mic poate avea acces și astfel putem afirma că cea mai importantă activitatea a unui părinte este să-și ajute copilul să învețe prin joc. 

Educația prin joc devine astăzi o alternativă în grădinițe, școli, dar și acasă prin care cel mic deprinde aptitudini și calități benefice pentru toată viața. Cel mic se joacă, învață și se distrează!

5 thoughts on “Educația prin joc

  1. Baragan says:

    Ma Bucur ca promovati educatia prin joc… este foarte buna si usor de pus in practica cel putin acasa pt. ca iti poti aloca timp si resurse… Imi pare rau ca in unele scoli nu se practica acest lucru care le-ar usura munca educatorilor, invatatorilor iar copiii ar invata mult mai repede si usor.

  2. Pingback: Metode de parenting - Librariacuidei

  3. Pingback: Tu știai? Totul despre educația Montessori. Cum se aplică. - Librariacuidei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *