Pentru bebeluși, învățarea culorilor și a formelor geometrice este o etapa importantă pentru dezvoltarea creierului lor. Deși de la 18 luni bebelușul are capacitatea de a face diferența între ele, abia începând cu vârsta de 2 ani poate accepta că acestea poartă un nume.
Mai mult, conform cercetătorilor de la Surrey Baby Lab, copiii pot distinge culorile imediat după naștere. Între 2 și 5 ani, când învață denumirile culorilor, primele pe care le vor reține vor fi cele ale culorilor preferate, care sunt luminoase și puternice (precum galben, verde, albastru sau roșu).
Dacă vrei ca învățarea lor să fie mai ușoară și mai distractivă pentru cel mic, Librăia cu Idei îți recomandă câteva metode în stil Montessori!
1. O metodă drăguță și eficientă de a-i însuși celui mic cunoștințe noi este prin poezioare specifice vârstei, pe care le poți cânta sau recita împreună cu micuțul tău. Un exemplu este „Creioanele Supărate” de Mia Bara sau „Știm să desenăm”, dar care este destinată pentru copii puțin mai mari.
2. Poți să te folosești și de jucării pentru a facilita învățarea noilor noțiuni. Libăria cu Idei vă recomandă să achiziționați jucăria Colorful Wooden Puzzle, o carte de pictat cu degețelele, sau să explorați magazinul nostru online pentru cele mai bune jucării și cărticele pentru copilul tău.
3. Luați-l pe cel mic la o scurtă plimbare prin preajma blocului, în parc sau la cumpărături în supermarket. Pe drum puteți să-l rugați pe cel mic să vă denumească obiecte de o anumită culoare, sau chiar să denumiți împreună toate culorile și formele geometrice pe care le întâlniți în drumul vostru.
4. Desenați împreună cu copilul. Acesta va trebui să deseneze lumea înconjurătoare din forme geometrice de bază: cerc, pătrat, triunghi. Aceasta etapa îl va ajuta sa înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare. Următoarea etapă presupune combinarea acestor forme simple pentru a inventa imagini cu totul noi.
Este bine ca repetarea formelor geometrice și culorilor să fie introdusă în rutina lor zilnică. De asemenea, la început învățați-i pe cel mic albastru, galben, verde, roșu, galben, nu fuchsia sau turcoaz, pentru a nu îl pune în dificultate.
Pingback: Totul despre educatia Montessori - Libraria cu Idei