5 idei de activități Montessori acasă pentru bebeluși

Un nou-născut este ca un burete: el vine pe aceasta lume pentru a acumula cât mai multe cunoștințe, urmând astfel să aibă parte de evoluția cea mai rapidă din toată viața sa la vârsta de un an.

Îți poți ajuta bebelușul jucandu-te cu el și oferindu-i jucăriile potrivite vârstei și abilităților pe care dorești să și le dezvolte. Trebuie însă sa ții cont de un aspect: bebelușii obosesc foarte repede, deci timpul de joacă va fi redus ca durată – este important să nu obosești bebelușul. Acest demers nu va duce decat la oboseală și agitație.

1.Plastilina este mereu distractivă, dar un copil mic poate fi interesat doar să o strângă între degete, nu să creeze forme cu ea. Poți ascunde obiecte mici într-o minge din plastilină și îți poți îndemna copilul să le găsească și să le scoată de acolo.

2. Ia câteva mărgele colorate sau pietricele și câteva cutiuțe. Amestecă mărgelele/ pietricelele într-o cutie și roagă-ți copilul să le sorteze în celelalte cutii, în funcție de dimensiunea sau culoarea lor. Poți crește complexitatea jocului, introducând mai multe criterii pentru sortarea mărgelelor/ pietricelelor.

3. Pune într-o punguta 8-10 obiecte familiare copilului (o panglică, un creion, pieptene, o castană, o piatră, o jucărie etc.). Cel mic trebuie sa caute în punga cu ochii închiși, să scoată un obiect și să-l denumească. Această activitate poate fi mai complexă pentru un copil mai mare: îi poți cere să găsească toate obiectele care încep cu litera „p” sau „c” etc. În acest fel, copilul își dezvolta simțul tactil, învață literele alfabetului și își dezvoltă abilitatea de a face distincția între sunetele unui cuvant.

4. Adună câteva bucăți de material de diferite texturi: mătase, bumbac, lână și, în timp ce le explorează, povesteste-le despre fiecare că este țepos, moale, fin, alunecos, gros sau subțire. Sau poți pregăti câte 2 perechi din fiecare material, iar copilul trebuie să aleagă perechea potrivită.

5. Ia un pahar înalt sau chiar o vază cu apă și diferite obiecte mici: ghinde, castane, piulite, jucării din plastic, dopuri, bilute, margele etc. Micuțul trebuie sa arunce obiectele in apa și să observe care dintre ele se duc la fund și care raman la suprafață. Această activitate îl ajuta sa învețe conceptele de ușor-greu.

1 thoughts on “5 idei de activități Montessori acasă pentru bebeluși

  1. Pingback: Tu știai? Totul despre educația Montessori. Etape și perioadele de vârstă. - Librariacuidei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *