Activități de toamnă pentru tine și copilul tău!

Odată cu luna Septembrie se observă semnele instalării toamnei. Toamna este un anotimp liniștitor, care ne adună în casă, în jurul mesei, alături de familie. Cui nu îi plac ceaiurile cu miere și ciocolată caldă cu scorțișoară?

Copiii iubesc ciocolata caldă! Mai ales dacă este preparată cât mai inventiv: cu batoane de ciocolată, scorțișoară, pumpkin spice ori chiar bezele.

Tot în septembrie începe școala! Unii copiii așteaptă cu nerăbdare acest eveniment anual, iar alții și-ar dori o veșnică vacanță. Cu toate acestea, reîntâlnirea colegilor, a doamnei învățătoare, a profesorilor, îi face să uite de regretul verii.  

Copilul tău a început școala, ori este încă la grădiniță?

Această trecere de la preșcolar la școlar aduce cu sine responsabilități, emoții. Este bine să ai răbdare cu cel mic, să îl ajuți la orice pas, să îl înțelegi și să empatizezi cu el. Nu ezită să vă jucați cât mai mult împreună și să încercați diferite activități! Zilele devin din ce în ce mai scurte, așa că nu mai stă pe gânduri!

Dacă îți ai amintești de zilele călduroase de toamnă, ori de zilele în care părea că va ploua la nesfârșit, cu siguranță rememorezi momente liniștitoare, mirosul plăcintelor cu mere și al strugurilor copți!

Suntem curioși de cum ai ales să îți petreci acest anotimp până acum , alături de cel mic. Ai optat pentru acțiuni deosebite, specifice, ori ai tratat totul că pe o simplă continuitate?

 Credem că știi deja că cel mai important cadou pe care poți să i-l faci copilului tău este timpul petrecut alături de el. Dacă îți dorești ca și el să aibă amintiri frumoase atunci când va avea, la rândul sau, copii, e timpul să  va distrați cât mai mult împreună!  Folosește-ți imaginația și lasă-l pe cel mic să prindă încredere în propria persoană, acceptându-I ideile de joacă. 

Îți propunem 10 idei de activități care să te inspire în a petrece cât mai mult timp alături de copilul tău. Acestea sunt atent selecționate, astfel încât să fie pretabile pentru mai multe categorii de vârste, fără ca cei mici să fie suprasolicitați. Ține cont că acum cel mic merge la școală, are teme de făcut, poate desfășoară și alte activități extracurriculare-practic, la fel că tine, are un job!

Strecoară în program niște timp doar pentru voi și încercați una dintre următoarele idei! Ne poți da tag pe Facebook și Instagram pentru a vedea rezultatul, sau lasă-ne un comentariu cu impresia ta!

Portretul începutului anului școlar și portretul finalului de an

Dacă cel este la școală sau la grădiniță și începe un nou an școlar, îți propunem să pui în practică o idee creativă: pune în practică o mică ora de desen, în care fiecare dintre voi să își realizeze propriul portret. Poți char să începi o tradițiie și să continuați astfel în fiecare început de an școlar. De asemenea, ați putea încheia anul școlar în aceeași tema.

Astfel, veți putea discuta despre cum a fost anul pentru cel mic, despre ce a învățat, ce i-a plăcut cel mai mult și ce i-a displăcut. Veți vedea cum va schimbați împreună și creșteți, mai ales din punct de vedere psihologic. Fiecare experiența prin care trecem de schimba și, mai ales la vârstă copilăriei, poate să ajungă să ne definească.

Puteți chiar să duceți acest exercițiu mai departe și să vă desenați unul pe celălalt. Stă ajută mai ales dacă cel mic ajunge să nu aibă o părere atât de bună despre sine, dacă devine negativist sau nemulțumit. Atunci tu îl poți desena cât mai frumos și să îi arăți cât de mult te bucuri de copilul minunat pe care îl ai! Cei mici au nevoie de susținere și încurajare, iar această activitate poate fi un exemplu bun de un astfel de comportament.

Și, cine știe, poate vei descoperi chiar un mic Picasso!

Jurnalul anului școlar

Vom rămâne în aceeași tema și îți propunem să începi un jurnal comun. Poate să fie pentru toată familia, sau doar pentru ține și cel mic. Acolo veți scrie gândurile voastre, opiniile, nemulțumirile. De exemplu, un simplu ,,Azi sunt fericit!:)” poate fi de ajuns. Sau din contra, puteți notă zilele mai proaste, cum ar fi: ,,Azi mi-am uitat caietul acasă” . Din nou, la finalul anului școlar puteți revedea aceste momente și reflectă pe marginea lor. Ce s-a schimbat între timp, cum s-a îmbunătățit o anumită situație, ce puteți face că să fie mai bine?

Trebuie, însă, să specificam că acest jurnal nu trebuie să fie o sursă de neliniști și conflicte între ține și copilul tău, ci un simplu instrument care să îmbunătățească relația dintre voi. Așadar, dacă într-o zi a fost neatent și și-a uitat caietul acasă, nu îl certă. Din contra: învață-l să se pregătească pentru școală de cu seară, astfel încât dimineață, atunci când este încă somnoros, să îi fie cât mai ușor!

A boy walking through flooded creek wearing gumboots

Bărci senzoriale din dovleci pentru cei mici

Dacă cel mic este preșcolar și abia acum începe să își dezvolte abilitățile motrice, îți propunem să te ocupi de pregătirea unei activități Montessori care îl va ține ocupat cu siguranță!

Pentru asta vei avea nevoie de un vas ceva mai mare (poți opta pentru cutii de plastic, sau diferite containere de plastic) și câțiva dovleci de dimensiuni potrivite. Tu va trebuie să tăi dovlecii pe jumătate, astfel încât să aibă o baza care poate pluti pe apă. Vei scoate semințele și, alături de cel mic, vei putea decora interiorul dovleacului.

O idee năstrușnică este să faceți un catarg cu pânze din paie și șervețele!

Apoi vei umple containerul cu apă până la jumătate și vei plasa bărcuțele pe apă. Cel mic va fi fascinate să se joace, să simtă apă, să vadă cum dovlecii plutesc! Îi poți propune celui mic să încerce să scufunde dovlecii și va veți distra împreună văzând că nu este posibil. Mai mult decât atât, îi poți explică, pe înțelesul sau, procesul de fizică datorită căruia bărcuțele de dovleci nu vor rămâne scufundate.

Căsuța veverițelor

Dacă locuiți la munte, am pregătit o activitate specială pentru voi! Construiți împreună o căsuța pentru veverițe. Desigur că tu te vei ocupă de tăierea lemnului și asamblarea căsuței, însă îl poți lasă pe cel mic să o picteze, să pregătească în interior un culcuș, sa pună ceva mâncare și apă pentru veverițe! Apoi puteți agață căsuța împreună, aproape de casă și veți urmări cum va vizitează noii vecini!

Dacă la voi în zona nu sunt veverițe, puteți face o căsuța pentru vrăbiuțe, sau alte păsări care vor rămâne peste iarnă. Principiul este același. Mai mult decât atât, îi poți explica celui mic migrația păsărilor călătoare și îl vei învață să identifice păsările!

Vitraliul frunzelor

Ce zici de un mic vitraliu pentru casa voastră? Îl poate picta chiar cel mic! Luați niște carioca speciale pentru sticlă și ajută-l pe cel mic, desenându-I conturul unor Frunze, încadrate de un cerc. Copilul va color apoi frunzele! Pentru un efect surprinzător, nu uită să alegi un geam care este orientat către soare mai mereu! 

Lampă din frunze

Vrei să decorezi camera copilului sau casă  într-o tema tomnatică? Îți propunem să îl incluzi pe cel mic în proces!

Mergeți împreună în parc, în jurul blocului sau în jurul case și strângeți cele mai frumoase Frunze uscate!

Mai ai nevoie de niște borcane și lumânărele cu led. Lipiți frunzele de borcan și poziționați înăuntru lumânărică.

Atelier artistic

Clasică activitate de toamna este imprimarea frunzelor. Strângeți impreună cele mai frumoase frunze, cu forme diferite și compuneți un atelier de creație! Aveți foarte multe opțiuni pentru operele voastre de artă: un tablou de Frunze, creații fashion din Frunze pe hârtie, imprimarea unor tricouri.

Procesul în sine constă în pictarea unei fete a frunzei și aplicarea acesteia pe suprafață Dorită!

Copiii petrec timp în natură, chiar și toamna

Cules de ghinde, castane

Este încă destul de cald și ți-ai dori să mai petreci ceva timp în natură? Mergeți la pădure! Puteți culege ghinde, nuci, castane. Poți face chiar și un concurs cu cel mic: cine culege cele mai multe?

Acasă le puteți vopsi împreună și folosi pentru decorarea casei, plasate în coșulețe și boluri!

Cules de mere de la fermele locale

Cea mai cunoscută activitate pentru toamnă este culesul merelor și a celorlalte fructe specifice. Mergeți împreună la bunici sau optează pentru o fermă aflată aproape de orașul tău! Puteți culege mere, nuci, struguri, prune și alte fructe delicioase. Și, cine știe, poate veți lua recolta acasă ?

Astfel cel mic va învață că fiecare activitate se desfășoară cu un anume efort!

Atelier de prăjiturit

Dacă tot ați mers la cules de mere, ce ai zice să îl implicit până la capăt pe cel mic? Faceți o plăcintă de mere!

Se gătește simplu și poți găsi nenumărate rețete pe internet. Tu te vei ocupă, evident, de tăierea și curățarea merelor, cât și de cuptor, iar cel mic poate face blatul prăjiturii. Nu strică, totuși, să îl supraveghezi atent.

Vă veți bucura împreună de momentele frumoase și veți vedea cât de minunată este muncă în echipa!

În final, oricare dintre aceste activități este minuantă în felul ei. Toate sunt educative și îi antrenează diferite aptitudini copilului. Dacă ai alte propuneri, așteptăm să le împărtășești cu noi în comentarii!

Mânuța sus cine a încercat sau va încerca una dintre aceste activități ✋

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *