Regresia somnului la bebelusi: Ce este si cum depasim aceasta etapa?

Regresia somnului la bebelusi: Ce este si cum depasim aceasta etapa 

Stii ce este regresia somnului si ce impact are aceasta asupra bebelusului tau?   

Regresia somnului este o etapa pe care multi parinti o intampina pe parcursul dezvoltarii copilului lor, dar de multe ori nu-si dau seama ce este. In aceasta postare de blog, ne propunem sa exploram nu doar cauzele si simptomele acestei probleme, dar vom oferi si sfaturi practice de gestionare, inclusiv o selectie de carti recomandate de la Libraria cu Idei pentru a facilita un somn linistit 

Ce este regresia somnului?  

Regresia somnului este o perioada in care bebelusii se trezesc mai des noaptea. Aceasta perioada poate dura intre 3 si 6 saptamani. Bebelusul incepe sa adoarma mai greu ziua si necesita ajutor pentru a adormi. Refuza sa adoarma chiar daca este leganat si devine foarte agitat.

Un bebelus obosit este mai afectat in perioada regresiilor daca este suprastimulat. Trebuie sa avem grija sa fie pus la somn la timp. Respectarea perioadelor de veghe este esentiala.

Aspecte importante pentru un somn linistit

  • Asigurati-va ca temperatura in camera este potrivita pentru copil.
  • Verificati daca apar dintii, care pot deranja somnul pentru 2-3 zile.
  • Verificati daca trezirile dese sunt din cauza foamei.

Aceasta este doar o situatie temporara care va trece. Cel mai bine este sa nu deveniti anxiosi si sa va pastrati programul de somn. Desi poate fi frustranta pentru parinti, regresia somnului este un semn normal al dezvoltarii bebelusului. Adesea coincide cu atingerea unor noi etape importante in crestere.

Cand se intampla regresiile somnului?  

De obicei aceste etape au loc cand bebelusii:   

  • Incep sa se rasuceasca  
  • Incep sa stea in sezut  
  • Incep sa se ridice in picioare  
  • Incep sa mearga  
  • Incep sa vorbeasca  

Regresiile somnului pot aparea la mai multe puncte cheie in primul an de viata al bebelusului:  

Regresia somnului 4 luni: Bebelusul percepe somnul diferit, asemanator adultilor. Trezirile sunt mai frecvente, iar perioadele de somn se scurteaza. Aceasta schimbare dureaza cateva saptamani inainte ca somnul copilului sa revina la normal.

Regresia de 8-10 luni: Salturile mentale si dezvoltarea creierului perturba rutina de somn. Bebelusul incepe sa se tarasca, sa stea in picioare, sa rosteasca cuvinte. Aparitia dintilor influenteaza considerabil rutina de somn.

Regresia somnului 1 an: Schimbarile majore, precum inceperea mersului, obosesc copiii. Este posibil sa credeti ca le este foame noaptea, dar nu trebuie hraniti noaptea. Mai multa mancare in timpul zilei este recomandata.

Semnele ca bebelusul dumneavoastra intra in aceasta regresie includ:  

  • incepe sa mearga  
  • se reduce numarul de intervale de timp in care doarme  
  • devine mai agitat si se trezeste frecvent  

18 luni si 2 ani: Aceste regresii sunt adesea asociate cu cresterea independentei si a abilitatilor motorii.  

Simptome ale regresiei somnului 

  • Treziri frecvente pe timpul noptii  
  • Rezistenta la adormire  
  • Scurtarea duratei somnului de dupa-amiaza  
  • Iritabilitate sau agitatie sporita  

Sfaturi pentru gestionarea regresiei somnului  

Combaterea regresiei somnului este o sarcina dificila care necesita calm si rabdare din partea celor care au grija de bebelus.   

Iata cateva idei pentru a face fata acestor momente:  

Mentineti o rutina constanta: O rutina de somn regulata si predictibila poate ajuta bebelusul sa se adapteze mai usor la schimbarile asociate cu regresia somnului.  

Crearea unui mediu propice pentru somn: Asigurati-va ca bebelusul doarme intr-o camera linistita, intunecata si la o temperatura confortabila.  

Rabdare si consecventa: In timpul regresiilor de somn, este important sa ramaneti calmi si consecventi in metodele de a-l linisti pe bebelus inainte de somn.  

Limitarea stimularii excesive: In timpul regresiei somnului, este util sa evitati suprastimularea inainte de somn, cum ar fi activitatile zgomotoase sau ecranele luminoase.  

Consultati un specialist: Daca regresia somnului persista sau este extrem de problematica, poate fi o idee buna sa consultati un pediatru sau un consultant de somn pentru copii.  

Introducerea unei sesiuni de lectura in rutina de somn.

Libraria cu Idei ofera o varietate de carti perfecte pentru ora de culcare:  

Baby’s very first Cot Book Night time  – o carte care se ataseaza la patut, stimuland interactiunea vizuala si dezvoltarea senzoriala a bebelusului in timpul rutinei de culcare.  

Sleepytime Music Book – o carte muzicala special conceputa pentru a ajuta copiii sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru somn. Cu o selectie de melodii linistitoare si ilustratii de vis, aceasta carte este un companion perfect pentru rutina de seara a copiilor.  

Bedtime for Baby Bears este o carte incantatoare pentru copii, conceputa special pentru a-i ajuta pe cei mici sa se pregateasca pentru ora de culcare. Aceasta poveste dulce si calma ii poarta pe cititori in lumea puiilor de urs, explorand ritualurile lor de seara inainte de a adormi.  

Ce inseamna un somn sanatos pentru bebelusi?  

Ce inseamna un somn sanatos pentru bebelusi?

Cercetatorii au studiat neuronii si modul in care activitatea acestora difera in starea de somn fata de cea de veghe. Alte celule ale sistemului nervos, care produc mielina, isi modifica semnificativ modul de functionare in timpul somnului. Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca lipsa de somn din perioada regresiei somnului ar putea avea consecinte asupra creierului pe termen lung.

Somnul este o etapa care se defineste ca o stare a constiintei. Inhibarea activitatii senzoriale si lipsa de activitate a aproape tuturor muschilor voluntari sunt caracteristice somnului. Somnul limiteaza interactiunea cu mediul si permite mintii si corpului sa se refaca si sa se relaxeze. Somnul este vital pentru sanatatea bebelusilor, la fel de important ca alaptatul.

Regresia somnului este o faza trecatoare. Intelegerea si rabdarea sunt cheia gestionarii acesteia. Prin adoptarea unor strategii consecvente si adecvate varstei, veti putea ajuta bebelusul sa treaca peste aceasta etapa si sa revina la un program normal de somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select Wishlist