Salt mental – Perioade si ajutor pentru parinti

Salturi mentale

Ce este un salt mental la bebelusi? Acesta se refera la perioadele de dezvoltare in care copiii experimenteaza o crestere brusca a capacitatii lor de a percepe, intelege si interactiona cu lumea din jurul lor. Aceste salturi mentale, care mai sunt denumite si saptamanile minune, sunt importante pentru dezvoltarea emotionala, sociala si intelectuala a bebelusilor si reprezinta o etapa cruciala in procesul de dezvoltare.

Desi fiecare copil se dezvolta intr-un ritm diferit, sunt cateva perioade majore de salturi mentale care au fost identificate in timpul primelor 18 luni de viata. Sa vedem mai exact care sunt saptamanile minune:

 1. 5 saptamani (salt mental 1 luna si 1 sapt)
 2. 8 saptamani (salt mental  2 luni)
 3. 12 saptamani (salt mental 3 luni)
 4. 19 saptamani (salt mental 4 luni si 3 sapt)
 5. 26 saptamani (salt mental 6 luni si 2 sapt)
 6. 72 saptamani (salt mental 18 luni)

Perioade ale saltului mental

Fiecare perioada de salt mental bebelusi are propriile caracteristici, iar acestea pot varia de la un copil la altul. Insa, in general, fiecare perioada este caracterizata de anumite schimbari si progrese in dezvoltarea copilului. Mai jos sunt prezentate cateva dintre caracteristicile fiecarei perioade de salt mental la bebelusi:

 1. 5 saptamani (salt mental 1 luna si 1 saptamana) – Acesta este primul salt mental pe care il experimenteaza majoritatea copiilor. In aceasta perioada, copilul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a percepe si a procesa informatii din mediul inconjurator. Acest lucru poate duce la o crestere a sensibilitatii la zgomote, lumina si alte stimuli, ceea ce poate face ca bebelusul sa fie mai agitat si mai iritabil decat de obicei. De asemenea, copilul poate incepe sa isi dezvolte capacitatea de a face contact vizual si de a interactiona cu cei din jur.
 1. 8 saptamani (salt mental 2 luni) – Acesta este al doilea salt mental major. In aceasta perioada, copilul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a face diferenta intre diferitele tipuri de sunete si de a-si coordona miscarile. De asemenea, bebelusul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a recunoaste chipurile si vocile celor din jur.
 1. 12 saptamani (salt mental 3 luni) – Acesta este al treilea salt mental major. In aceasta perioada, copilul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a interactiona cu cei din jur si de a se exprima prin intermediul sunetelor si miscarilor. Bebelusul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a face zgomote diferite si de a incerca sa reproduca sunetele si cuvintele pe care le aude.
 1. 19 saptamani (salt mental 4 luni si 3 saptamani) – Acesta este al patrulea salt mental major. In aceasta perioada, copilul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a recunoaste si de a interactiona cu lumea din jur. Bebelusul poate incepe sa isi dezvolte capacitatea de a incerca sa prinda si sa atinga obiecte, de a incerca sa se rostogoleasca si de a incerca sa se ridice usor.
 1. 26 saptamani (salt mental 6 luni si 2 saptamani) – Acesta este al cincilea salt mental major din primele 18 luni de viata ale unui copil. In aceasta perioada, copilul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a intelege si de a comunica intr-un mod mai sofisticat. Bebelusul incepe sa isi dezvolte capacitatea de a recunoaste cuvinte simple si de a incepe sa inteleaga fraze simple. De asemenea, copilul poate incepe sa isi dezvolte capacitatea de a urmari o sarcina simpla sau o instructiune. Bebelusul poate incepe, de asemenea, sa isi dezvolte capacitatea de a imita cuvinte si sunete si de a incerca sa comunice cu cei din jur prin intermediul gangurelilor si a gesturilor.
 1. 72 saptamani  (Salt mental 18 luni) – In timpul acestuia, copilul incepe sa isi dezvolte abilitati lingvistice mai avansate si poate incepe sa formeze propozitii mai complexe. De asemenea, copilul isi dezvolta abilitati de joc si poate incepe sa isi creeze propriile jocuri si sa se joace cu alti copii. Copilul incepe sa isi dezvolte si abilitati sociale mai avansate, cum ar fi capacitatea de a recunoaste emotiile si de a incerca sa comunice cu ceilalti intr-un mod mai sofisticat. De asemenea, in timpul acestui salt mental, copilul incepe sa isi dezvolte abilitati de gandire abstracta si poate incepe sa inteleaga concepte precum numerele, culorile si formele. Copilul isi dezvolta, de asemenea, abilitati de planificare si de rezolvare a problemelor, ceea ce ii permite sa se implice in activitati precum construirea unor turnuri din cuburi sau alegerea jucariilor preferate.

Cat dureaza un salt mental?

Poate dura cateva saptamani, dar perioada furtunoasa, cea mai intensa dureaza in medie 4-5 zile. Unele salturi mentale trec neobservate, altele (cum ar fi cel de 6 luni si de la 18 luni) se manifestă mai puternic.

Partea buna este ca dupa aceasta perioadă agitata, vei incepe sa observi noile abilitati ale copilului tau.

Cum iti poti ajuta copilul sa faca mai usor saltul mental?

 • Ofera-i mai multa atentie, mai multa afectiune;
 • Pastreaza limitele deja stabilite, ca sa aiba siguranta cu care este obisnuit;
 • Evita schimbarile majore in perioada saltului mental – lumea lui este deja dezechilibrata, devierile de la rutina zilnica pot face lucrurile mai grele pentru el.
 • Pastreaza-ti calmul, pentru a-i oferi echilibru
 • Adapteaza activitatile si joaca astfel incat sa ii dai ocazia sa exerseze abilitatile noi pe care si le dezvolta si pentru a-l ajuta sa se obișnuiasca cu schimbarile.
 • Identifica aceste perioade denumite si „saptamani minune” pentru a fi pregatita pentru schimbare.
 • Sarbatoreste saltul mental! Copilul tau creste si se transforma, invata lucruri noi si te va surprinde in curand.

Este important de mentionat ca fiecare copil este unic si poate experimenta aceste perioade de salt mental intr-un mod diferit. In plus, fiecare copil se dezvolta intr-un ritm propriu, iar unele copii pot atinge aceste etape inainte sau mai tarziu decat altii. Cu toate acestea, perioadele de salt mental reprezinta momente importante in dezvoltarea unui copil si pot oferi o oportunitate pentru parinti si ingrijitori de a sprijini si de a incuraja dezvoltarea acestuia.

In timpul acestor perioade de salt mental, copiii pot avea dificultati in a dormi, manca sau se comporta intr-un mod anormal. Pot fi iritabili, agitati sau pot sa planga mult mai mult decat de obicei. De asemenea, pot fi mai sensibili la stimulii din mediul lor si pot sa fie mai dornici de a interactiona cu oamenii din jurul lor.

Aceste perioade sunt importante pentru dezvoltarea bebelusilor, deoarece acestea ii ajuta sa isi dezvolte capacitatile cognitive, emotionale si sociale. De exemplu, in timpul primului salt mental, copiii incep sa isi dezvolte capacitatea de a se concentra si de a comunica prin intermediul contactului vizual si a zambetelor.

Pe masura ce bebelusii cresc si isi dezvolta abilitatile cognitive si sociale, aceste salturi mentale devin mai rare. Cu toate acestea, procesul de dezvoltare continua pe masura ce copiii cresc si incep sa exploreze lumea din jurul lor.

Este important sa fim atenti la semnele de dezvoltare a copilului nostru in timpul acestor perioade. Daca observam orice schimbari neobisnuite in comportamentul sau starea de spirit a copilului, este important sa consultam medicul pediatru pentru a ne asigura ca copilul este sanatos si ca se dezvolta normal.

In concluzie, saltul mental la bebelusi este o perioada cruciala in dezvoltarea lor, care poate fi dificila pentru copii si parinti. Intelegerea acestor perioade si observarea semnelor de dezvoltare sunt importante pentru a ne asigura ca copilul nostru se dezvolta normal si sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *