Cum să ajuți copilul să-și controleze emoțiile

Controlul emoțional este abilitatea de a gestiona emoțiile pentru a putea atinge anumite obiective. Dacă facem referire la un copil, această abilitate de cele mai multe ori este dobândită pe parcursul vieții, datorită acțiunilor, experiențelor și întâmplărilor prin care trece un copil de-a lungul dezvoltării sale. 

Însă unii copii ajung să își gestioneze emoțiile, alții nu, ceea ce îi face pe părinți să-și pună semne de întrebări și să-și dorească să le ofere ajutorul pentru aș putea controla emoțiile. 

Suntem alături de tine și de cel mic și propunem 4 pași pentru a putea să își controleze propriile emoții. Cel mic are nevoie de tine să înțeleagă importanța emoțiilor și cum le poate gestiona. Astfel tu ești singurul care îl poate ajuta. 

1.Modelează un comportament sănătos 

Majoritatea dintre noi nu conștientizăm ce importanță are comportamentul nostru asupra celui mic. De aici pot apărea și probleme de gestionare a emoțiilor copiilor. Copilul va imita comportamentul părintelui, iar dacă acest va țipa și copilul va ajunge să țipe. Modelarea unui comportament echilibrat și oferirea de exemple pozitive vor avea un impact pozitiv asupra celui mic. Acesta va înțelege și își va da seama cu ușurință cum să gestioneze și sentimente de panică, tristețe, dar și de bucurie, admirație.

2. Acceptă sentimentele acestuia și înțelege prin ce trece

Când empatia apare ca răspuns la acțiunile celui mic, atunci acesta va reacționa mai pozitiv. Acesta poate percepe emoțiile negative, ca fiind periculoase și greu de îndepărtat. În situația în care știe că cineva înțelege prin ce trece și că emoțiile negative nu sunt așa periculoase, acesta își va putea controla emoțiile și cu timpul poate dezvolta rezistență la astfel de emoții.

3. Îndrumă spre un anumit comportament, lasă deoparte pedeapsa

Dacă cel mic nu are un comportament tocmai dorit de tine și ai impresia că nu te ascultă și este tot mai greu de astâmpărat, nu recurge la pedepse. Deja cel mic trece prin emoții pe care nu le poate controla, iar în momentul în care spre el vine încă un val de emoții negative, tu aplicând o pedeapsă, copilul nu va mai putea reacționa și se va simți copleșit de ceea ce se întâmplă. În loc să îl pedepsești, ajută-l pe cel mic să treacă peste acele emoții și încurajează un comportament pozitiv.

4. Vorbește cu el despre emoții / sentimente

Acesta poate fi un sfat foarte important în controlul emoțiilor pentru cei mici. Vorbește cu el, ajută-l să înțeleagă toate tipurile de emoții, de la cele negative, până la cele pozitive. Vorbiți despre ce fel de comportamente pot apărea datorită unui tip de emoții. Cel mai important este să discutați în momentul în care acesta trece prin anumite emoții, să-l întrebați ce simte și ce îl determină să se comporte așa. Așa va înțelege cât de importante sunt emoțiile și de ce trebuie să le controlăm. 

În final control emoțiilor este benefic pentru cei mici, pentru că astfel noi îi învățăm pe aceștia să aibă o viață emoțională sănătoasă. Fii alături de cel mic și iubește necondiționat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *