În trecut de foarte puține ori era adusă în discuție ideea de homeschooling. Unii au perceput asta ca un mijloc prin care cei mici se pot dezvolta prin prisma tehnologiei, alții au perceput această idee ca o îndepărtare de educația tradițională.
Cu puțin timp înainte numărul celor care învățau acasă era foarte mic în România, comparativ cu state europene în care homeschoolingul este legal. Mai degrabă cei mai deschiși români la ideea de homeschooling erau cei din Transilvania și București. Cu toate acestea nu s-a pus niciodată problema educației de acasă.
Astăzi ideea de homeschooling nu mai este un lucru extravagant, mai degrabă este o soluție reală. Ne confruntăm cu o perioadă în care cei mici sunt nevoiți să stea acasă și ca să nu piardă cunoștințele dobândite s-a pus problema efectuării orelor online.
Astfel cei mici, dar și părinții au învățat să accepte situația și să găsească soluții alternative de învățare. De altfel situația nu permite o altă alternativă și a trebuit să ne adaptăm.
Noi suntem alături de cel mic în perioada aceasta și chiar dacă școala s-a mutat acasă, noi spunem că este un moment propice prin care acesta poate dezvolta comportamente favorabile ce îl vor ajuta în viitor:
✔️ Își poate crea propriul mediu de lucru
✔️ Folosește tehnologia mai conștient și observă importanța acesteia în educație
✔️ Îl face să se apropie de părinți prin momente de învățare împreună
✔️ Este mai relaxat, deoarece este în jurul familiei
✔️ Conștientizează noțiunea timpului și planificarea acestuia
Noi spunem că este un nou început și este o perioadă în care ne putem apropia mult mai mult de cel mic și îl putem ajuta să înțeleagă că nimic nu s-a schimbat și că se poate face educație și de acasă împreună și prin joc.
Este perioada perfectă în care să ne gândim că homeschoolingul în România poate fi perceput ca o alternativă de învățare legală, să gândim în perspectivă și să ne folosim de tot ce este în jur pentru a crea un mediu favorabil de învățare și dezvoltare pentru cei mici.
Așa vom ajunge să le dezvoltăm copiilor caractere puternice, care să se adapteze la schimbare și să perceapă ideea de nou ca o oportunitate de creștere și formare.
Ne-am gândit să vă oferim câteva idei aici și aici cu ajutorul cărora cel mic învață, scrie, citește și se distrează alături de voi în perioada aceasta.
Te invit să citești și articolul anterior aici!