Siguranța copiilor pe internet poate fi o provocare. Accesarea website-urilor cu conținut interzis, divulgarea informațiilor personale sau furtul de identitate sunt doar cateva dintre pericolele la care sunt expuși copiii care folosesc internetul.
Copiii și adolescenții sunt supuși unor riscuri precum:
1. Expunerea la conţinut interzis sau dăunător;
2. Victimizarea prin intimidare, hărţuire sau ameninţare (”cyberbullying”);
3. Furtul datelor cu caracter personal;
4. Trimiterea sau primirea de imagini, video-uri sau mesaje cu caracter sexual (”sexting”);
5. Grooming (ademenirea în scopul săvârșirii actelor sexuale);
6. Utilizarea excesivă a calculatorului sau dependenţa de jocuri;
Orice părinte este responsabil pentru protejarea copiilor săi împotriva pericolelor online.
Există numeroase soluții pentru prevenirea riscurilor online cum ar fi:
1. Explicarea și educarea copiilor despre cybersecuritate, amenințări online și pericolele la care copiii se expun dezvăluindu-și identitatea pe internet persoanelor necunoscute.
2. Stabilirea limitelor de utilizare și a timpului petrecut pe internet de către copiii.
Internetul a devenit o lume fascinantă pentru copii, dar majoritatea părinților sunt cu adevărat îngrijorați de timpul pe care cei mici îl petrec pe internet. Dacă copilul tău petrece toata ziua și uneori și noapte pe Internet, este timpul să stabilești limitele de utilizare și timpul petrecut pe internet.
De asemenea, părinții trebuie să clarifice ce pot și nu pot face copiii lor atunci când navighează online.
3. Utilizarea unui software de control parental pentru a monitoriza activitățile online ale copiilor.
Având în vedere numărul tot mai mare de dispozitive pe care copiii le folosesc pentru a se conecta pe Internet, poate fi dificil pentru părinți să-și supravegheze copii de fiecare dată când sunt online. Există însă o soluție și anume aplicațiile de control parental. Ele sunt o modalitate excelentă de a urmări comportamentul online al copiilor și de a controla ceea ce fac pe smartphone-urile lor sau pe alte dispozitive.
Aceste aplicații software îi ajută pe părinți să monitorizeze mai bine utilizarea Internetului de către copii, să țină evidența site-urilor vizitate, să controleze timpul petrecut pe Internet sau să blocheze anumite site-uri și să raporteze orice activitate online neobișnuită.
4. Instalarea unui antivirus pe dispozitivele copiilor. Copiii sunt curioși și atrași de lucruri noi și pot accesa cu ușurință link-uri interzise de pe site-uri web sau descărca jocuri video din locații web necunoscute.
Astfel, antivirusul instalat va bloca toate paginile necunoscute care ar putea conține informații interzise.
Utilizarea în siguranță și responsabilă a internetului de către copii depinde în mare măsură de gradul de implicare al părinţilor, de modul în care aceştia comunică deschis cu copiii privind pericolele întâlnite pe Internet. Copiii au nevoie, în primul rând, de îndrumare şi confirmare din partea părinţilor că activităţile lor online sunt sigure şi utile pentru educaţia lor.