Educația prin recompensă și pedeapsă. Pro sau contra?

Faci educație prin recompensă și pedeapsă? 

Copii pot fi de cele mai multe ori greu de stăpânit, cu un comportament neadecvat și care nu ascultă de părinți. Poate în acele momente ne gândim că ar trebui să apelăm la aplicarea unei pedepse, iar în momentele în care copilul are un comportament adecvat să apelăm la recompense

Noi spunem că nu ar trebui să apelezi nici la pedepse, nici la recompense. 

Conceptul de pedepse și recompense arată partea negativă despre copii, cum că ar trebui controlați și educați. Susțin ideea că cel mic nu are intenții bune și prin aceste metode noi reușim să-i formăm un comportament corect. GREȘIT!

Recompensele și pedepsele au caracter limitat, sunt condiționate. În schimb dragostea și grija pentru copilul tău sunt nelimitate și necondiționate. De fapt, ăsta este și răspunsul la prima întrebare. Nu facem educație prin recompensă și pedeapsă, ci prin iubire, respect și comunicare. 

Pare un răspuns complet natural în a pedepsi comportamentul rău și a lăuda comportamentul bun, însă îți spunem sincer că nu este un răspuns potrivit pentru a face o educație copilului tău. 

Simplu! Nu folosești nici pedepse și nici recompense, dar trebuie să ai în vedere 3 aspecte:

1.Fii atent la nevoile copilului tău!

Poți evita apariția unor comportamente neadecvate, dacă îți asculți copilul, îi observi nevoile și petreci timp cu acesta. Comunică cu el despre orice și oricând și arată-i că se poate implica în treburile casei. Nu îl face să se simtă mic, fără responsabilitate și fără părere. 

Dacă tu îți faci timp să îți asculți copilul și el își va face timp să te asculte pe tine. Aici ți-am pregătit câteva idei de a petrece timpul cu el. 

2.Motivează în loc de recompensă

Folosește comunicarea prin motivație și atunci când greșește și atunci când face ceva corect. Cuvinte precum “Am încredere în tine! “ și “ Vezi că poți!” sunt mult mai puternice decât recompensele. Aici îți arăt o întâmplare din care copilul tău sigur va avea ceva de învățat.

Orice copil va observa implicarea ta și faptul că observi ceea ce face el și va aprecia mult mai mult decât dacă îi oferi o jucărie sau o bomboană. 

3.Ajută-l în loc să-l pedepsești

Copii greșesc, dar de cele mai multe ori fără să-și dorească asta cu adevărat. Încearcă să înțelegi de ce a avut un așa comportament, întreabă-l și găsește împreună cu acesta o soluție. Impune câteva limite cu afecțiune și fă-l să își dea seama că a greșit și că poate evita pe viitor. 

Pentru majoritatea părinților ar părea imposibil de disciplinat fără recompense și pedepse, însă noi am arătat mai sus că se poate să faci educație prin iubire, respect și comunicare și să îți petreci timpul cu acesta. Aici  ți-am pregătit câteva idei de a petrece timpul cu acesta. 

Cu toate acestea, depinde de fiecare părinte dacă alege să folosească recompensa și pedeapsa în educația copilului. 

Un lucru e cert. Fii așa cum îți dorești să fie și copilul tău!
Te invit să citești și articolele trecute aici !

2 thoughts on “Educația prin recompensă și pedeapsă. Pro sau contra?

  1. Pingback: Un nou început. Homeschooling în România. - Librariacuidei

  2. Pingback: Un nou început. Homeschooling în România. - Librariacuidei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *