Orice copil trebuie să cunoască încă din primii ani de viaţă un set de reguli elementare de comportament. Toți copii greşesc la început, deoarece nu-şi dau seama că au făcut ceva neadecvat. A întrerupe o conversaţiie, a mânca cu gura deschisă, sau a băga degetul în nas nu sunt neapărat lucruri greşite pentru el, de aceea trebuie să ne păstrăm calmul și să îi explicăm calm ce a greșit.
Bunele maniere au rolul de a le dezvolta celor mici deprinderile necesare pentru a se descurca și integra la nivel social. Prin respectarea acestora, învață cum să vorbească, cum să se joace cu ceilalți copii și cum să mănânce la masă. Un copil cu maniere va fi un adult disciplinat și respectuos.
Noi îți vom oferi câteva reguli de bune maniere, pe care orice copilaș ar trebui să le știe.
1. „Mulțumesc”
Mulţumesc este cuvântul magic și stă la baza piramidei bunelor maniere. Acesta transmite celorlalţi apreciere şi recunoştinţă pentru ceea ce au făcut pentru noi. Un „mulțumesc” sincer și din inimă contribuie la îmbunătățirea relațiilor interumane și la consolidarea empatiei.

2. „Te rog”
Te rog ar trebui să fie nelipsit din vocabularul celui mic, indiferent dacă este vorba despre o jucărie pe care o cere vânzătorului, sau o înghețată pe care ți-o cere în magazin. Fiecare cerere pe care o are față de o altă persoană trebuie însoțită de un „te rog”.
Astfel copilul va deveni un adult care va înțelege ce înseamnă respectul față de sine și față de semenii săi, deoarece cele mai solide relații se bazează pe respect.

3. „Scuză-mă”
Scuză-mă reprezintă o modalitate politicoasă și eficientă de a se face ascultat și de a capta atenția fără ca cel mic să pară lipsit de bun-simț fără să deranjeze sau să întrerupă conversația. De asemenea, „scuze” spus după ce a făcut o boacănă este o bună modalitate de a-i exersa empatia și de a-și asuma greșelile, valori foarte importante pentru un adult responsabil.
4. Să nu râdă de ceilalți
În rândul copiilor, fenomenul de bullying-ul este foarte des întâlnit: copii obișnuiesc să se poarte urât unii cu ceilalți, să se jignească şi să se umilească, mai ales când este vorba despre un copil mai sensibil sau vulnerabil. Copii care își umilesc colegii sunt copii care văd aceste acte în propria lor familie, sau care nu au pe nimeni care să le ofere atenția și grija de care au nevoie.
Este de datoria părinţilor să le explice micuților că avem cu toţii defecte și că suntem diferiți, iar fiecare om trebuie iubit pentru ceea ce este. De asemenea, cuvintele urate și etichetarea persoanelor nu fac parte din vocabularul unui copil manierat, de aceea trebuie învățat cum să răspundă politicos insultelor și cum să nu răspundă cu aceiași monedă.

5. Să nu vorbească niciodată cu gura plină
Încă din primii ani de viată copilul trebuie să învețe să mănânce cu gura închisă și să nu vorbească în timp ce are gura plină cu mâncare. La vârsta adultă, un astfel de comportament ar putea să îl marginalizeze. Cineva se va găsi, fără îndoială, să îi atragă atenţia la o întrunire cu un număr mare de persoane, moment extrem de neplăcut.
Desigur că sunt o mulțime de reguli la masă pe care cel mic trebuie să le învețe, însă vorbitul cu gura plină reprezintă una dintre obiceiurile cel mai greu de insuflat copilului în timpul mesei. Acestea trebuie învățate încetul cu încetul, ținând cont de vârsta și evoluția copilului.
Există chiar posibilitatea ca cel mic să poată frecventa cursuri de bune maniere, mai ales dacă dorești ca cel mic să știe lucruri puțin mai avansate, cum ar fi regulile tacâmurilor la restaurant. Oricum ar fi, un copil disciplinat este un copil echilibrat, pregătit să fie integrat în societate.
