Sistemul de învățare montessori propune ca cei mici să fie implicați activ în simularea unor activități identice cu cele de zi cu zi, însă raportate la lumea jocului. Implică, în special, obiecte care se găsesc îndemână, dar care sunt totuși potrivite pentru copii. Cei mici sunt integrați, astfel, încă din primele luni de viață, în tot felul de situații care încurajează în mod direct o dezvoltare armonioasă bazată pe încrederea în cele 5 simțuri.
Îți propunem 5 activități Montessori pe care să le încerci pentru copilul tău. Pentru asta vei avea nevoie de câteva obiecte pe care le găsești în casă, iar dacă nu, le poți înlocui fără probleme. Creativitatea ta este cheia zâmbetului copilului tău!
1. Spumă senzorială
Pentru asta vei avea nevoie de: un bol de dimensiuni mai mari sau o cutie de plastic, pe care le vei umple pe jumătate cu apă. Mai apoi vei adăuga săpun lichid și vei amesteca până se va forma o spumă pufoasă deasupra. În interiorul bolului/cutiei poți să pui jucăriile preferate ale copilului tău.
Rolul acestei activități este unul senzorial: cei mici vor descoperi textura ciudată a spumei de săpun, aceasta fiind ca o barieră în drumul către jucării.
2. Cutie senzorială
Această activitate necesită: o cutie de dimensiuni medii, în care să torni cereale, paste, orez, după preferințe. Pentru o experiență mai interesantă și amuzantă, poți folosi mai multe texturi în același timp. Vei mai pune în cutie câteva obiecte de bucătărie (recomandăm ca, pentru siguranța celui mic, toate acestea să fie de plastic), cum ar fi: un polonic, linguri, site, pâlnii.
Astfel, cei mici pot învăța denumirile ustensilelor, a cerealelor și se pot distra, jucându-se ,,de-a mama” în bucătărie, într-un mediu sigur și recreativ.
3. Pescuit senzorial
Această activitate te va provoca și pe tine, că părinte. Te sfătuim să te gânești la ce obiecte rotunde și cu potențial plutitor ai pe aproape-noi îți dăm câteva exemple: mingi mici, capace de plastic, baloane. Vei umple un bol de dimensiuni mai mari cu apă până la jumătate, apoi vei adăuga obiectele respective. Cu ajutorul unui polonic sau al unei linguri, copilul va trebui să scoată toate obiectele din apă.
Această activitate va fi o adevărată încântare pentru cei mici, pentru că îmbină mediul acvatic, atât de iubit de copii, cu provocarea unei sarcini importante: toate obiectele trebuie să ajungă în siguranță, pe uscat .
4. Sortare
Pentru această activitate îți propunem să valorifici ce nasturi ți-au mai rămas prin casă și un carton de ouă. Vei colora fiecare compartiment al cartonului cu câte o culoare care se regăsește în colecția de nasturi. Apoi îi vei înmâna celui mic nasturii, iar el va avea provocarea de a-i sorta pe culori.
La final, poți să-l recompensezi cu o nouă comandă pe Librăria cu idei.?
Știm că aceste activități te vor ajuta până va ajunge comanda cu cărțile senzoriale Usborne. Pentru mai multe cărți senzoriale, accesați link-ul:
https://librariacuidei.ro/product-category/carti/carti-senzoriale/
Sursă fotografii: https://ro.pinterest.com/